Tuoreet terveiset ATA-showsta


Jouset shown päätähtinä

Trade Shown suurimpia ja kiinnostavimpia tähtiä ovat ilmiselvästi itse jouset. Tänä vuonna ei jousissa esitelty mitään erityisen suuria muutoksia. Epäkeskopyörien malleja oli jälleen hienosäädelty, kaaritaskuja kevennelty ja joissain tapauksissa nopeuksia parannettu. Huippunopeudet ovat 350–360 fps luokkaa. Näihin vauhteihin päästään ärhäköillä ja keveillä cam-pyörillä ja haasteellisen lyhyillä jänneväleillä – yleensä 5 tuumaa. Darton on kuitenkin onnistunut valmistamaan jousen (DS-3800), jonka jänneväli on kohtuullinen 6 tuumaa ja jousi heittää nuolta kuitenkin kunnioitettavalla 350 fps vauhdilla. Myöskään jousen pyörät eivät ole monien muiden speed-pyörien tapaan ohuen ohutta materiaalia.

Eräät poikkeuksellisen suurikokoiset ja erittäin sirot pyörät hieman mietityttävät, vaikka ainakin joitain niistä on nyt vahvistettu paremmalla alumiiniseoksella. Suomalaissyntyinen Teijo Villa Tao’s Archery  Services -yrityksestä kaatoi aamuseminaarissaan pussillisen kieroja ja jopa murtuneita ”cameja” pöydälle. Saattaa olla, että ko. jousia oli kohdeltu kaltoin, mutta vaativissa metsästysolosuhteissa ei aina ole mahdollista käsitellä varusteita ”pumpulihanskoin”.

G5 oli edelleen hieman parannellut viimevuotista messujen erikoisuutta, Parallel Cam Prime -joustaan. Jousen pyörien kallistumattomuuteen suunniteltu tekniikka oli sama kuin edellisessä mallissa – rinnakkaiset jänneurat molemmissa päissä jousta ja taipuva kaapeliohjain. Hieman kömpelö ulkonäkö oli keventynyt rungon uusilla urituksilla. Uutuus on 0.20 paunaa kevyempi ja sen runko on 15 % jäykempi kuin viime vuoden mallissa.

Myös useissa muissa jousissa (Bowtech, Diamond, G5, Darton) on kaapeliohjaimen taipumisella tai käyryydellä pyritty vähentämään kaapeliohjaimen aiheuttamaa sivuttaisvääntöä ja pyörien kallistumista (cam lean). Kun jousi jännitetään kevennysvaiheeseen, siirtyy kuorma pyörässä jänteen puolelta kaapelipuolelle vrt. kiikkulauta. Koska useimmat jouset nykyään omaavat 75–80 %:n kevennyksen, siirtyy kaapelipuolelle suuri kuorma mikä lopulta kohdistuu kaapeleita nuolen sulituksen tieltä sivuun vetävään kaapeliohjaimeen.

Hoyt luottaa tuoreeseen hiilikuitumallistoonsa. Nyt esillä olivat kolmannen sukupolven mallit, entistä tehokkaammilla epäkeskopyörillä ja laajalla värivalikoimalla. Tämän vuoden hitti on Carbon Element RKT. Jousen merkittävin uutuus on RKT Fuel Cam & ½ -pyörästö. Näillä pyörillä on saatu lisää 7 fps lisää vauhtia viime vuoden malliin verrattuna. Tässä tapauksessa nopeus on 330 fps.

Bowtech-malliston näyttävimmän sisääntulon esitti Insanity CPX-malli. CPX -

Center Pivot Extreme -rakenne, jossa jousen kahva sijoittuu kaaren tulipisteen etupuolelle vähentää jousen kiertymistaipumusta täydessä vedossa.

Bear-jouset kaksine jänteenpysäyttimineen vaikuttivat ensisilmäykseltä muuttumattomilta, mutta lähempi tarkastelu paljasti Anarchy mallissa uudenlaisen, suurikokoisen Flat Top Cam-pyörän. Pyörän kerrotaan tarjoavan entistä pehmeämmän vedon ja vankan seinän. Jousi lisäksi tuottaa suurehkolla 7 ¼ tuuman jännevälillä peräti 340 fps nopeuden.

Eräs positiivinen yllätys oli Libsaver Proton -jousi.  Aikaisemmat versiot sekä malliston Deadzone ja Speedzone mallit näyttävät erikoisine ulostyöntyvine kaaritaskuineen hieman kulmikkailta. Uusi Proton on suorastaan kaunis jousi pyöristettyine linjoineen ja kurvikkaine runkoineen. ATA showssa mukana olleet suomalaiskollegat olivat myös ihastuneet jouseen testausradalla. 32-tuumaisen Protonin nopeus 7 tuuman jännevälillä on 335 fps.

Valtavan suuri PSE-rekka oli parkkeerattu keskelle messualuetta ja tutut Pete Shepleyt, Drury-veljekset, Jay Gregoryt ym. PSE Pro Staff -julkimot jututtivat messukansaa nimmareita jaellen. Päivitetyt mallit Omen, Dream Season, Evo ym. -malleista esiteltiin värivalojen loisteessa. Omen Pro 5 ½ tuuman jännevälillä oli messujen nopein jousi. Omen Pro piiskaa nuolta parhaimmillaan 366 fps vauhdilla.

 

Perinteiset jouset

 

Perinteisten jousten osastoilla ei tällä kertaa näkynyt mitään uutta. Viime vuonna perinnepuolella säväytti Nano Cabron Grizzly Stick -pitkäjousi (Win&Win tuotantoa Alaska Bowhunting Supply -firmalle). Näyttää siltä, että jousitehtailijat käyttävät liikenevät resurssinsa teknisempien ja paremmin kaupaksi menevien taljajousien kehittämiseen. Toisaalta perinteinen jousi varmasti halutaankin pitää ”perinteisenä”.

 Hoytin Fred Eichler Signature Series Buffalo -vastakurvijousi kiinnosti ainakin itseäni näistä malleista eniten. Valittavissa on 58- tai 60-tuumainen malli. Jousen 19-tuumaisessa työstetyssä alumiinirungossa on syvä ikkunaleikkaus ja double radius -kaareva hylly helppoon ”osoita ja laukaise” -ammuntaan. Hoytin muut mallit ovat Dorado ja Gamemaster II. Dorado on näistä lyhyempi 19-tuumaisella työstetyllä rungolla. Gamemasterin 21-tuumainen, TEC-runkoinen jousi sopii pitempää vetopituutta kaipaaville.

Tavanomaiset Martin, Samic-, Bear-, Bearpaw- ym. jouset olivat messuilla esillä ja aivan samannäköisinä kuin aina.

 

Tätä lyhyttä katsausta laajempi ATA Show -raportti julkaistaan lähiaikoina Suomen Jousimetsästäjäin Liiton Jäkkärä-lehdessä. Myös Riista-lehti tulee todennäköisesti julkaisemaan juttua showsta.

 Terveisin,

 Grönlannin myskihärkäjahtiin valmistautuva

Tri Kalma

Kuvia ATA-showsta

RajaJousi OY  jorma@rajajousi.fi, +358 50 331 2776